čtvrtek 28. května 2015

Finanční seriál o spoření (2. díl)


Spoření a jejich druhy


Úvodem další kapitoly pro jistotu zopakuji odstaveček z předchozí části článku a tou je, že musím důrazně upozornit čtenáře svých článků, že nikterak nepobízím k jakékoli změně jejich dosavadní strategie spoření či investování a nenabádám k žádným koupím kteréhokoli produktu. Jedná se pouze o můj laický názor a záleží na tom, jak moc se s ním ztotožníte. Informace zde jsou sepsány na základě mých zkušeností nasbíraných předchozí dvanáctiletou praxí v bankovním sektoru. Za možné chyby nebo nepřesnosti v textu se omlouvám, pokud vznikly, tak rozhodně neúmyslně nebo mohlo dojít ke změnám ve vývoji daných produktů.


Produktů na finančním trhu je spousta a asi není vůbec jednoduché se v nich orientovat. Pokud vás to alespoň maličko uklidní, sami prodejci nejsou kolikrát 100%. Na jejich obranu se dá říci jen to, že škála je opravdu široká a pokud nás konkrétněji něco zajímá, rozhodně se mnohdy vyplatí využít samostudia toho, co nás zaujalo. Není na tom nic špatného, když si jdeme koupit nový DVD přehrávač, pračku, myčku, telefon nebo jakoukoli jinou elektroniku, také se před tím podíváme doma, jaký typ konkrétně bychom si vybrali a podle toho se rozhodujeme. Nejdeme do krámu a před prodavačem ze sebe nevysoukáme, že chceme nějaký televizor. Již máme vybránu alespoň značku, úhlopříčku, některé z parametrů, jestli to bude SMART TV, jakou barvu, bílý, černý atd. Stejně by to mělo fungovat i v bankovnictví. Neměli bychom přijít do své banky a na přepážce říct, že máme nějaké peníze a že s nimi chceme něco vymyslet. Choďme za svým poradcem s alespoň rámcovou představou o tom, co se svými penězi hodláme udělat.

Abychom takto připraveni mohli dorazit na pobočku nebo kamkoli jinam, je třeba vědět, jaké produkty existují, a to si teď zkusíme popsat.

Z předchozího článku již dobře víme, co má jaký vliv na naše spoření. Proto začneme od těch nejméně rizikových produktů až po podílové listy, dalšími rizikovějšími produkty jako jsou například akcie, se nebudeme detailněji zabývat, jelikož to není předmětem tohoto seriálu.

Zmíním i starší produkty, které se stále prodávají, ale osobně mám pocit, že již spíše z historického hlediska, než že by měly nějaký hlubší význam naplnění spoření.


VKLADNÍ KNÍŽKY


Tím produktem, o kterém jsem mluvil, jsou vkladní knížky, které spousta bank dnes již ani nenabízí, já však mám přesto takové nostalgické nutkání, je jmenovat, už kvůli tomu, že to je takový náš národní produkt. Dříve byly knížky rozděleny do dvou základních skupin, na DORUČITELE a na JMÉNO, později se dle zákona Proti praní špinavých peněz, zrušily knížky na doručitele, v praxi to znamenalo, že s knihou mohl přijít kdokoli a vybrat si z ní co potřeboval a vlastně se nevědělo, čí dané peníze jsou, kdežto knížky na jméno byly vždy psány na konkrétního střadatele.

S knížkou na doručitele se můžete ještě setkat, ale již ji lze pouze zrušit – pokud je doma máte, tak je zrušte co nejdříve, jelikož zákonná doba pro vedení těchto účtů po vstoupení zákona v platnost je 10 let a ta již uplynula. Knížky na jméno existují stále a můžete si je také založit.

Dalším rozdělením tohoto produktu, i v minulosti, ač byly na jméno nebo na doručitele, bylo dle doby uložení, na rok, na půl roku, na měsíc… podnikové spoření, dětské vkladní knížky, cestovní, výherní atd.

Výčet je obsáhlejší a spousta se již nově založit nedá. Tento produkt, by se dalo říci, v současné době zaniká a i výše zhodnocení je nízká.

TERMÍNOVANÝ A VKLADOVÝ ÚČET


Termínovaný účet … je účet, na který si uložíte vaše finanční prostředky na určitou dobu, např. 36 měsíců za předem stanovený úrok.

Tyto účtu jsou ještě s tzv. rovolvingem nebo bez revolvingu, to není nic jiného než, že se vám po uplynutí, použiji předchozí příklad, 36 měsíců, peníze na účtu znovu zafixují na další stejně dlouhou dobu, pozor ale, z pravidla se upraví i úroková sazba na aktuální v době rovolvingu. Revolving ale můžete kdykoli v průběhu cyklu zrušit, nejpozději však alespoň 1 den před dnem otočky. Pokud tak učiníte, účet se chová stejně, jako kdyby byl založen bez revolvingu, a v den uplynutí 36 měsíců se automaticky ukončí a peníze buď čekají na vybrání, nebo se převedou na váš osobní účet. Podmínky se samozřejmě mohou lišit dle smlouvy konkrétní banky.

Tyto účty mají v současné době minimální prosperitu, z hlediska nízké úrokové sazby a dlouhé doby vázaní finančních prostředků.

Vkladový účet: … je z pravidla účet, kde se předpokládá pravidelné spoření klienta. Mnohdy mají i omezenou výši měsíční úložky. Jednu výhodu mají, můžete si z něj kdykoli vybrat a úroky se připisují nejčastěji měsíčně, není výjimkou i jiná frekvence, na oplátku nám však zase nedávají jistotu stejného úroku po celou dobu daného období, např. již zmiňovaných 36 měsíců, ale úrok se může měnit podle vývoje na trhu, dnes tedy většinou směrem dolů.

Někdy narazíte i na podmínku, že pokud vyberete z daného účtu, např. za dané období se vám úrok nepřipíše.

Produkty se státní podporou


Další neopomenutelnou částí, která by jistě neměla chybět v našem výčtu, jsou produkty se státní podporou. Doba uložení je sice střednědobá a dlouhodobá, ale zase díky příspěvkům od státu se stávají atraktivními na zhodnocení.

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Stavební spoření, si probereme pouze z hlediska spoření, úvěrovou část opomeneme, jelikož se zde bavíme o zhodnocování svých vkladů a pokud si nechceme brát úvěr na bydlení nebo rekonstrukci, nemusí nás tato sekce nikterak trápit.

Mnohdy jsem se setkal s tím, že klient milně argumentoval tím, že nic stavět nebude a tudíž, že tento produkt nepotřebuje. Omyl! Ideální forma spoření, kdy za 6 let, což je podmínka existence produktu k nároku na získání státní podpory, naspoříte cca 100 a více tisíc při svědomitém odkládání na spoření.

Parametry:

Doba existence účtu pro nárok na státní podporu: 6 let

Vstupní poplatek: nejčastěji 1% z cílové částky

Úrok aktuálně: 1%

Při vložení 20.000,-/rok: státní příspěvek za rok 2.000Kč

Poměrně vysoký poplatek za roční vedení účtu.


Pouze jsem zobecnil výčet parametrů, jelikož bank, které poskytují tento produkt, je mnoho a můžou se trošičku lišit, státní podpora a doba nutnosti existence účtu pro získání podpory je však všude stejná.

Malý tip na závěr: pokud si založíte toto spoření např. v listopadu a po uplynutí 6 let, v listopadu, počkáte třeba do ledna dalšího roku (6 let a 2 měsíce) vložíte dalších 20.000,- (maximální úložka pro získání státní podpory za rok) získáte příspěvek od státu v součtu 7x. i když máte spoření vlastně jen 1 měsíc v tomto roce.

DOPLŇKOVÉ PENZIJNÍ SPOŘENÍ

Doplňkové penzijní spoření (dále jen DPS) je poměrně obsáhlým tématem. Měli bychom zde možná začít datem 1. 1. 2013, kdy došlo k zásadním změnám v této části spoření. Těm, kteří měli spoření založeno před tímto datem pod názvem Penzijní připojištění, bylo automaticky převedeno při zachování nastavených podmínek do tzv. transformovaného fondu, který je také součástí tzv. III. pilíře.

Dnes si založíte pouze nový typ DPS. Ještě než si trošičku rozebereme toto doplňkové spoření, měli bychom se pozastavit nad pilíři vázanými k tomuto tématu, co to vlastně jsou, ty pilíře?

I. pilíř: tvoříme si sami automaticky, je to povinná složka, kterou platíme v sociálním pojištění. Jsou odtud vypláceny důchody na základě solidarity mezi generacemi, což znamená, že dnešní děti platí důchod svým rodičům nebo prarodičům, proto stát připravil onu změnu a založil II. pilíř.

Nevýhodou zde však je, že tyto prostředky zpravuje stát a vy se nemůžete přímo podílet na tom, jak se s penězi bude nakládat a vlastně ani nevíte, zdali si jich pak také po zásluze v penzi užijete.

II. pilíř: jelikož vláda odsouhlasila, že roku 2017 se bude tato část pilíře rušit, pro nejspíš malý zájem střadatelů, kdy se mnoha penzijním společnostem nepodařilo naplnit minimální objemy, zmíním jen okrajově, že se jednalo nebo zatím stále jedná o způsob, kdy jste si mohli zvolit, aby vám fixně dané procento z hrubé mzdy odcházelo do II. pilíře, kde se finanční prostředky zhodnocovali.

Výhodou tohoto spoření bylo, že dané finanční prostředky jste spořili sobě a po skončení spoření připadli vám nebo vašim potomkům, což u prvního pilíře nebylo možné a prostředky „podědil“ stát.

Nevýhodou tohoto pilíři ale bylo to, že pokud jste se do něj rozhodli vstoupit, již nebylo možné ho zrušit.

To opravdu jen velmi okrajově, II. pilíř je jinak maličko složitější, ale vzhledem k jeho jepičímu životu bych se netrápil něčím, co s největší pravděpodobností do dvou let zanikne.

III. pilíř: rovná se DOPLŇKOVÉ PENZIJNÍ SPOŘENÍ, popis produktu chci zkrátit na minimum, ale je to téma spíš na celou jednu další kapitolu, takže:

základem zhodnocení je státní příspěvek, který nám je přiznávám podle výše našich úložek, viz tabulka:

Státní podpora:

Vlastní příspěvek /měsíc
100 Kč
200 Kč
300 Kč
400 Kč
500 Kč
600 Kč
700 Kč
800 Kč
900 Kč
1000 Kč
Státní příspěvek /měsíc
0 Kč
0 Kč
90 Kč
110 Kč
130 Kč
150 Kč
170 Kč
190 Kč
210 Kč
230 Kč

Z uvedeného vidíme, že se vyplatí posílat si příspěvek od 300 Kč měsíčně, kdy dostaneme již 90 Kč od státu. Pokud dobře počítáte, tak už teď vídíte, že za rok spoření do DPS získáte od státu více než při vkládání do Stavebního spoření. To však ještě nejsou všechny výhody, které nám DPS přináší, máme zde ještě možnosti daňových odpočtů, které jsou uvedeny v následující tabulce:

Podívejte se na příklady možné úspory na dani z příjmů:

Měsíční příspěvek účastníka
Součet příspěvků za rok
Snížení daňového základu
vaše možná úspora na dani z příjmů *
1 000 Kč
12 000 Kč
0 Kč
0 Kč
1 500 Kč
18 000 Kč
6 000 Kč
900 Kč
2 000 Kč
24 000 Kč
12 000 Kč
 1 800 Kč

Z následujícího vyplývá, že při spoření více jak 1.000 Kč měsíčně a při naspoření nad 12.000 Kč za rok máme k příspěvkům od státu ještě další bonus v podobě daňových úlev.

Kromě příspěvků od státu se zde ještě zhodnocují i vlastní vklady a vklady od zaměstnavatele, který také může přispívat, pokud je vám tento benefit vaším chlebodárcem dopřán.

Zde je zásadní rozdíl od roku 2013, kdy je možné zhodnocovat finanční prostředky v několika fondech, které můžete procentuálně mezi sebou upravovat. Zde by vás však každý prodejce měl zastavit a vyzvat vyplnit tzv. Investiční dotazník přiměřenosti, který by měl napovědět, jaký typ investora jste a navrhnout vám doporučené rozložení podle uvedených odpovědí. O tom si ale povíme, až budeme později detailněji probírat podílové fondy.

Typy fondů u DPS jsou nejčastěji:

  • DYNAMICKÝ
  • VYVÁŽENÝ
  • KONZERVATIVNÍ

Škála fondů se může u některých společností lišit, toto jsou ale základní, s kterými se setkáte nejspíše všude. Je dobré se před rozhodnutím uložení svých prostředků určitě nejdříve seznámit podrobněji s podmínkami dané společnosti.

Dále DPS nabízí další možnosti, jako jsou např. obmyšlené osoby, předdůchody nebo jiné výhody, které so mohou lišit společnost od společnosti.

INVESTICE


Jednou z posledních možností jak uložit, zhodnotit, své peníze je investovat. Způsobů je několik. Buď můžeme investovat do podílových listů, akcií, komodit nebo i do nemovitostí, škála je opravdu široká a proto se nebudeme a ani nemůžeme zabývat všemi variantami, protože potom by se tento článek svou délkou přiblížil spíše ke knize než jen k úvaze nad spořením jednoho z mnoha uživatelů internetu.

Spořit, respektive investovat, ale s sebou přináší vždy mnohá rizika, která je předem zapotřebí důkladně zvážit. Do konečného výsledku vstupuje potom několik údajů, které zásadně ovlivňují, jak se která investice chová a jak bude riziková.

Existují sice i formy spoření, jako jsou např. Prémiové vklady, u kterých je dáno, že minimálně 100% investované částky získáte po uplynutí doby splatnosti zpět. Výnos se pak z pravidla vypočítává podle konkrétních podmínek emise vkladu, s kterými se můžete seznámit před rozhodnutím uložit své finanční prostředky. Zpravidla je dáno, že při udržení se např. určitého kurzu v daném rozmezí se prémie, odtud prémiový vklad, buď vyplácí, nebo ne. Při špatné konstelaci hvězd se může tedy stát, že máme uloženy své prostředky např. na 3 roky a nedostaneme žádný úrok, ale všechny vložené prostředky ano. Důvodem, proč si zvolit některý takový produkt je, že výnos u těchto vkladů většinou bývá o trošičku vyšší než třeba na vkladovém účtu, takže někteří z nás rádi podstoupí riziko toho, že nebudou mít zhodnocení žádné, kdyby to však vyšlo, tak přeci jen trošičku vyšší než na již zmiňovaném vkladového účtu by mohlo být a zároveň nepodstupují riziko, že by dostali zpět méně peněz, než na začátku do tohoto podniku vložili. Momentálně se však tento druh spoření příliš nenabízí, jelikož tyto vklady jsou standardně pojištěny zákonným pojištěním vkladů a zhodnocení k aktuálním výším úrokových vkladů nebývají absolutně zajímavé – možná opět časem budou tyto produkty lákavější, co se týče zhodnocení.

Předchozí typ spoření jsme si uvedli spíše pro lepší představu možností a škály typu produktů.

Nejvíce bychom se zde však měli bavit o FONDECH. Abychom se pro tento druh investice rozhodli, musíme nejdříve vědět, jak fungují.


Důvodů, proč sáhnout po této formě spoření je několik, stejně tak i proč to neudělat abychom se dokázali lépe rozhodnout, vysvětleme si, co to je Otevřený podílový fond a jaké jsou jeho přednosti.

Jednou z největších výhod těchto fondů je, že prostředky, které se rozhodnete investovat, vám bude obhospodařovat daná investiční společnost, není tedy třeba mít nějaké větší znalosti, co se investování týče.

Dalším plusem je rozložení rizik – fondy mají ve svém portfoliu širokou škálu titulů, čímž rozkládají riziko a tak ho každý podílník nese méně, než kdyby investoval sám - pokud byste se rozhodli sestavit sami úplně stejné portfolio se stejnými tituly, pravděpodobně by se vám to nepovedlo.

V neposlední řadě, můžete vstoupit do podílových fondů i s relativně malou částkou.

Jistou nevýhodou, která není zanedbatelná, je kolísání investice, o které si povíme v kapitole „Podílové fondy“. Abychom však byli přesnější, tak tato nevýhoda se nám mnohdy může stát i poměrně velkou výhodou.

Jak se připisují investice do Otevřených podílových fondů?

Řekněme, že jsme se rozhodli z jakéhokoli důvodu zvolit pro zhodnocování svých finančních prostředků investici do podílových fondů, bylo by dobré vědět, jak se naše dané prostředky vloží na fond a jakou dostupnost k nim budeme mít.

Nejlépe si vysvětlíme vše na příkladu. Vraťme se zpět k našemu panu Kolouškovi, o kterém již víme z předchozí kapitoly, že měsíčně ušetří 3.500 Kč. Tato částka nám pro vysvětlení bude stačit. Pán se rozhodl vložit své finanční prostředky do podílového fondu XY. Za tuto částku nakoupil podílové listy, kdy pro jednoduchost, jeden list má aktuální hodnotu 1 Kč. Nyní tedy vlastní 3.500 kusů podílových listů fondu XY. Tento počet se nebude nijak měnit do té doby, dokud neprovede nějakou další transakci na svém majetkovém účtu (nákup x odkup). Při nákupu by mu počet listů přibyl, při odkupu ubyl. Zjednodušeně si můžeme říci, že pokud by pan Koloušek např. 1 rok neprovedl se svými listy nic, po roce by byl stále vlastníkem 3.500 kusů podílových listů. Co by se však změnilo, by byla hodnota těchto listů. Zatím, co koupil 1 list = 1 Kč, nyní může být hodnota 1 listu např. 1,1 Kč, což by znamenalo, že z investované částky 3.500 Kč má nyní 3.850 Kč (3.500 podílových listů x 1,1 kurz = 3.850 Kč), což není špatné a výnos by byl, kdyby nyní pan Koloušek prodal své podílové listy 350 Kč. Pokud jsem dobře počítal, tak je v našem příkladu zhodnocení 10%/rok, což je opravdu nadstandardní a nejspíš pan Koloušek podstoupil i značnou míru rizika.


Zhodnocení našich investic, potažmo spoření ale ovlivňuje spousta dalších faktorů, o nichž si řekneme v další kapitole, abychom si lépe ucelili pohled na možnosti, které se nám naskýtají.

Žádné komentáře:

Okomentovat